Cupcake vs. Muffin. Viete ich rozoznať?


Či už patríte medzi milovníkov sladkostí, ktoré aj radi pečiete, alebo medzi tých čo tieto dobroty len jedia ale nepečú, určite poznáte tieto dva pojmy. Cupcake a Muffin. No zamysleli ste sa niekedy nad tým aký je medzi týmito dvoma pojmami rozdiel? Ak sa spýtate dvadsiatich ľudí na ulici či poznajú rozdiel medzi týmito dvoma sladkými koláčikmi, určite aspoň pätnásť ľudí povie, že nie. No čítajte ďalej a dozviete sa to čo vie len málokto.

dortík

Tu je zopár rozdielov medzi muffinami a cupcakeami:

·         Určite ste už videli veľa receptov na výborné muffiny. No len pár ľudí si všimlo, že všetky ingrediencie potrebné na cesto sa miešajú len tak nahrubo a sú oddelené zvlášť mokré a zvlášť suché ingrediencie. Je to hlavne kvôli tomu aby cesto malo hrubšiu chrumkavejšiu kôrku. Opakom sú cupcaky kde sa všetky ingrediencie miešajú starostlivo kvôli tomu aby výsledný cupcake bol jemný a vláčny. Kvôli jemnosti sa u cupcakov používa aj maslo namiesto oleja, ktoré sa používa pri muffinoch.


·         Najväčším rozdielom je takzvaná čiapočka na koláčiku. U cupcakov je na vrchu najčastejšie maslový krém s rôznymi príchuťami, ktorý je ozdobne nanesený poprípade dozdobený ďalšími ozdobami ako sú jedlé kvety či čokoláda. Muffiny tento krém nemajú, no sú vyššie ako cupcaky, vytŕčajú z košíčkov.

·         Ďalším rozdielom je aj forma, v ktorej sa tieto dobrôtky pečú. Zatiaľ čo muffiny sa pečú v plechu, ktorý ma hlbšie otvory na cesto, plechy na cupcaky majú otvory o čosi plytšie. V obidvoch prípadoch sa používajú aj košíčky na pečenie, no pri servírovaní sa nemusia vždy používať ak sa jedná o muffiny, u cupcakov sa používajú stále.


Keďže cupcaky prišli na trh o čosi neskôr ako muffiny, ponúkame vám recept na výborné kávové cupcaky, ak nie ste zdatný v pečení, odporúčame vám prečítať si zopár rád v tomto článku Cupcake.


Kávové cupcaky


Potrebné prísady:


Cesto: 200 g cukor; 110 g maslo; 200 g hladká múka; 2 vajíčka; prášok do pečiva; 100 ml silná káva; štipka soli; 30 ml mlieko; lyžica mletej kávy
Krém: 100 g maslo izbovej teploty; 200 g práškový cukor; 3 lyžice silnej kávy

muffin


Postup:


Cesto:vymiešajte maslo s cukrom, postupne pridávajte vajíčka, múku zmiešanú so štipkou soli a práškom do pečiva a nakoniec kávu zmiešanú s mliekom. Pečte pri teplote 180°po dobu 25 minút.
Krém: vyšľahajte maslo s polovičkou cukru, pridajte kávu, zvyšný cukor a miešajte až kým nedosiahnete krémovú konzistenciu.