Pizza ako z donášky

Profesionálne pece na pizzu stoja tisícky eur. Ak si raz za čas pripravíte tento pokrm doma, je logické, že si takú pec nebudete kupovať. Ibaže by ste nevedeli čo s peniazmi.
Pre tých, ktorí vedia financie využiť efektívnejšie, máme jednoduchý návod na výrobu vlastnej, hlinenej pece, za ktorú zaplatíte iba pár eur.
 
pec

Materiál:

  • 5 fúrikov hliny
  • 5 fúrikov piesku
  • Slama
  • Tehly, cca 30 kusov
  • Dosky
  • Podstavec
  • Staré noviny

Budete potrebovať ešte toto náradie: fúrik, alebo väčšie vedro, gumené kladivo, lopatu, nôž a hrubšiu fóliu.

oheň
 
Potom ako sme si vybrali to správne miesto, môžeme začať s prípravou podstavca. Ten si môžete zvariť. Najjednoduchšie je, ak naňho použijete starý kovový stolík, alebo inú kovovú konštrukciu. Ušetríte si prácu a zároveň sa zbavíte bordelu zo svojho dvora. Jediná podmienka je, že musí ísť o železo, alebo iný kov.
 
Na podstavci vytvoríme asi 10 centimetrovú vrstvu hliny. Tú poriadne namočte, aby ste mohli vytvoriť súvislú a vyhladenú spodnú časť pece. Ešte na mokrú hlinu začnite ukladať tehly. Tie budú pokrývať celú plochu. Kvôli dobrým tepelným vlastnostiam, použite tehly šamotové.
 
Teraz prichádza na rad modelovanie vnútrajška pece. To bude v tvare kupoly. Vytvoríme ho tak, že na tehly začneme vrstviť piesok, ktorý stále zvlhčujeme vodou, aby sa nám nerozpadával. Ako sme už naznačili, formujeme ho do tvaru kupoly. Na vonkajšiu časť pece priložte drevené dvierka v tvare polkruhu. Netrápte sa tým ako bude piesok vyzerať z vonku. Toto ešte nie je konečná podoba pece.
Keď je forma hotová, namočíme novinový papier a celú ju ním obložíme.
 
Samotná príprava hliny na vrch pece nie je nijako náročná. Zmiešajte piesok s hlinou v pomere 1:1. Najjednoduchšie je miesiť ju bosými nohami na hrubšej fólií. Ak dosiahneme správnu konzistenciu ( musí byť ako hustejšie cesto), môžeme začať obkladať pieskovú formu. Postupujeme po celom jej obvode. Každú novú vrstvu poriadne utlačte päsťou. Hrúbka stien by mala byť približne 10 až 15 centimetrov. Na túto prvú vrstvu príde ešte druhá.
Opäť zmiešame hlinu s pieskom, tentoraz pridáme i slamu. Poriadne rozmiešaný materiál opäť nanášame na celú pec. Nezabúdajte poriadne tlačiť.

pizza
 
Pec necháme preschnúť minimálne týždeň. Dôležité je aby sa počas tohto času nachádzala pod strieškou, alebo na inak chránenom mieste. Hlina totiž nie je vypálená, takže by nám ju dážď mohol zničiť. Z uschnutej pece následne vyškriabeme piesok, z ktorého sme vytvorili jej vnútorný tvar. A je hotovo. Stačí už len založiť oheň a môžeme piecť.
V hlinenej peci sa dajú pripravovať akékoľvek pokrmy, nie len pizza.